Muž s unavenýma očima - Goffa, Martin, 1973- (Euromedia Group, 2021)
Před nějakou dobou odešel kriminalista Mikuláš Syrový od policie, provozuje v Karlíně bazar a žije v poklidu, kaleném jen smutnými vzpomínkami na ztracenou rodinu. Tu a tam se s bývalými kolegy vídá a občas jim s nějakou drobností pomůže, jednou ale jeden z nich přijde s neobvyklým a ne zcela "košer" návrhem. Pátrá totiž po ztraceném řediteli loterijní firmy, která za jeho nalezení vypsala nemalou odměnu. Protože policistovi taková odměna vyplacena být nesmí, navrhne bývalý kolega Mikulášovi, aby naoko vedl soukromé pátrání za tajné pomoci policejního aparátu a o odměnu že se pak podělí. Mikuláš zprvu rozhodně odmítne, pak se ale nechá přemluvit. Ani jeden z nich ale netuší, že to, co vypadá jako banální únos pro výkupné, je dovede na stopu zkrachovalého kriminálníka, mnohem nebezpečnějšího a zoufalejšího, než si kdo dokázal představit.