Dlouhá noc nad městem - Hanibal, Jiří, 1929-
Tak jako byl 28. říjen 1918 jitrem samostatného státu Čechů a Slováků, tak byl 15. březen 1939 jeho nocí. Román se odehrává v průběhu tří let mezi atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha v květnu 1942 a koncem války v květnu 1945, tak jak tu dobu prožíval v malém městě Jirka Halada, chlapec na prahu dospívání, se svými kamarády. Autor románu čerpá ze svých osobních zážitků, a tak je předností knihy její nepopiratelná autentičnost a pravdivost.